10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Όμως, τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organisation-WHO) δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη, ενώ πάνω από 260 εκατομμύρια ζουν με κάποιο είδος διαταραχής άγχους. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ευ ζην του ανθρώπου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές δε χρήζουν της κατάλληλης αντιμετώπισης, είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης και ακόμα και εν έτει 2017 λόγω του στίγματος που ακολουθεί τις ψυχικές ασθένειες.

Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι οι ψυχικές ασθένειες είναι σημάδι αδυναμίας. Παρόλο που τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε μάθει πολλά για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή συχνά θεωρούν ότι φταίνε εκείνοι και νιώθουν ότι έχουν αποτύχει. Και το γεγονός αυτό είναι πραγματικά λυπηρό, γιατί με τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, τα άτομα με ψυχικές ασθένειες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν με ποικίλλους και αποτελεσματικούς τρόπους. Ειδικά στον τομέα της ψυχοθεραπείας, ένας καταρτισμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το άτομο που βιώνει κάποια ψυχική διαταραχή να ζήσει τη ζωή που του αξίζει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή σε κάποια στιγμή της ζωής του. Οι ψυχικές ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις, όπως δεν κάνουν διακρίσεις και οι σωματικές ασθένειες. Κι όπως δε θα λέγαμε σε έναν άνθρωπο με καρκίνο ή σε κάποιον που παίρνει ινσουλίνη για να ελέγξει το διαβήτη του να «συνέλθει», να «είναι δυνατός» και ότι «όλα είναι στο μυαλό», έτσι αυτές οι φράσεις δεν είναι βοηθητικές για κάποιον που πασχίζει να αντιμετωπίσει κάποιο θέμα που αφορά την ψυχική υγεία. Η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων μας θα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση να απομακρύνουμε το στίγμα από τις ψυχικές διαταραχές και να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά γι’αυτές, ώστε να σταματήσουν τα άτομα που υποφέρουν από αυτές να νιώθουν ντροπή και να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.