Ανακατατάξεις

Ανακατατάξεις

Το 2020 ήταν για όλους μια παράξενη χρονιά, μια χρονιά με ανακατατάξεις. Για πολλούς έφερε μεγάλες αλλαγές σε αρκετούς τομείς της ζωής – μια πανδημία άλλωστε έχει μια τέτοια ικανότητα, να φέρνει τα πάνω κάτω! Κάποιοι άλλοι μπορεί να επηρεάστηκαν λιγότερο. Όλοι πάντως συμφωνούν: τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την ικανότητα προσαρμογής μας σε καινούριες καταστάσεις.

Για μένα, το 2020 έφερε καινούριες καταστάσεις, στις οποίες χρειάστηκε να προσαρμοστώ. Η δουλειά συνεχίστηκε (και σε ορισμένες περιόδους αυξήθηκε), αλλά έπρεπε να βρω καινούριους τρόπους, με τους οποίους δουλεύω ή να τροποποιήσω κάποιες παραμέτρους, ανάλογα με τις ανάγκες τόσο των θεραπευόμενων όσο και τις δικές μου. Μετακόμισα το γραφείο μου σε έναν καινούριο χώρο, που βόλευε περισσότερο. Πρσπάθησα να περπατάω περισσότερο και να είμαι πιο συγκεντρωμένη, όταν κάνω σωματική άσκηση. Μέτρησα απώλειες και πένθησα γι’αυτές. Γενικά, υπήρξαν αρκετές ανακατατάξεις – και όπως όλες οι ανακατατάξεις, έχουν και θετικές και αρνητικές συνέπειες. Το σημαντικό είναι πώς επεξεργαζόμαστε και διαχειριζόμαστε αυτές τις συνέπειες.

 Sent!

Sent!

Παράλληλα με όλες αυτές τις ανακατατάξεις και τα πολύπλοκα συναισθήματα που έφερνε στην επιφάνεια η πανδημία, τα οποία βίωναν τόσο οι θεραπευόμενοί μου, όσο και εγώ, που προσπαθούσα να δουλέψω μαζί τους, η ζωή συνεχιζόταν. Έτσι, συνέχισα να γράφω τη διδακτορική μου διατριβή, την οποία ολοκλήρωσα και έστειλα λίγο πριν το τέλος του χρόνου.

Μέσα σε όλες αυτές τις ανακατάξεις, συζητώντας με τη φίλη και συνάδελφο Σταυρούλα Σανίδα στην εκπνοή του χρόνου για τα μελλοντικά μας σχέδια, μας ήρθε μια ιδέα: μια βιωματική εκπαίδευση για συναδέλφους ειδικούς ψυχικής υγείας, για να υποδεχτούμε το νέο έτος με έμπνευση και δημιουργικότητα!

Για εμάς, στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας η συγγραφή ιστοριών αποτελεί έναν ουσιαστικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τους θεραπευόμενούς μας και μια ασφαλή πρό(σ)κληση για να πάρουν ρίσκα μέσα στη συνεδρία. Αυτή η δημιουργική διαδικασία δίνει τη σκυτάλη στην περαιτέρω επεξεργασία βιωμάτων, σκέψεων και συναισθημάτων. Η περαιτέρω επεξεργασία δίνει με τη σειρά της τη σκυτάλη στην ανάληψη δράσης και στην επίτευξη αλλαγών. Με έναν τρόπο, συν-γράφοντας σε θεραπευτικό πλαίσιο αποτελεί για μας μια σταθερά σε μια διαδικασία ανακατατάξεων. 

Αυτή η βιωματική κατάρτιση απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας που θέλουν να εμπλουτίσουν την πρακτική τους με μια δημιουργική μεθοδολογία συγγραφής ιστοριών. Με όχημα τη γνησιότητα, τη δημιουργική σκέψη, την ευελιξία και το παιχνιδιάρικο ύφος δημιουργήσαμε μια σειρά από ασκήσεις, προκειμένου να εντάξουμε τη συγγραφή ιστοριών ως κλινικό εργαλείο. Ελπίζουμε αυτό το σεμινάριο να είναι βοηθητικό για τους συναδέλφους, που θέλουν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα!