Το νόημα μιας καλής ζωής: Τι έχουμε μάθει από τη μακροβιότερη έρευνα για την ευτυχία

Το νόημα μιας καλής ζωής: Τι έχουμε μάθει από τη μακροβιότερη έρευνα για την ευτυχία

Το Νοέμβριο 2015 ο ψυχίατρος Robert Waldinger έκανε μια ομιλία σε ένα συνέδριο TEDx σχετικά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την ευτυχία. (Για όσους ενδιαφέρονται να δουν την ομιλία, δείτε την εδώ.) Η έρευνα αυτή διαρκεί για 75 χρόνια και είναι από τις ελάχιστες που ακολουθούν τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων από νεαρή ηλικία ως και τα γηρατιά τους. Μέσα από ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις με τους ίδιους τους συμμετέχοντες αλλά και μέλη των οικογένειών τους, καθώς και τα ιατρικά τους αρχεία, οι ερευνητές έχουν συλλέξει εκατομμύρια πληροφορίες. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας αυτής είναι τα εξής:

Οι κοινωνικές σχέσεις μας κάνουν καλό, ενώ η μοναξιά σκοτώνει. Οι άνθρωποι που ζούνε περισσότερο αναφέρουν ότι περιστοιχίζονται από ένα δυνατό κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων, ενώ οι μοναχικοί άνθρωποι αναφέρουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Επίσης, η ποιότητα των σχέσεων είναι αυτή που μετράει. Από τους ανθρώπους που έχουν πολλές κοινωνικές σχέσεις οι πιο ευτυχισμένοι είναι αυτοί που αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους είναι καλές. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο ένα καλό διαζύγιο παρά ένας γάμος με εντάσεις και τσακωμούς, σύμφωνα με αρκετές έρευνες.

Ακόμα, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις προστατεύουν όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που βιώνουν καλές σχέσεις με τους γύρω τους έχουν καλύτερη μνήμη, καλύτερες γνωστικές λειτουργίες και λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν άνοια όσο μεγαλώνουν.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις μας βοηθούν να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις σχέσεις με τους γύρω τους, βοηθώντας έτσι την ψυχική και σωματική τους υγεία. Δουλεύοντας ψυχοθεραπευτικά με τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά μου εστιάζω ιδιαίτερα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους. Μαθαίνοντας πώς οι κοινωνικές μας σχέσεις επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε και συμπεριφερόμαστε, μαθαίνουμε πώς να ερχόμαστε πιο κοντά στην ευτυχία.